In perioada 25-27 februarie, Sighisoara va gazdui a sasea editie a Sighisoara Blues Festival, a carui prezentator, Berti Barbera, prezent la fiecare editie, ne-a prezentat importanta acestui eveniment, unic in tara.
Reporter: Ce reprezinta acest festival in perimetrul cultural romanesc?
Berti Barbera: Festivalul International de Blues Sighisoara incepe sa prinda radacini. Un festival are nevoie de cel putin cinci editii pentru a deveni credibil. Deja vorbim de traditie aici, iar portofoliul ne indica faptul ca organizatorii stiu ce fac si se implica serios. Fiind un gen de nisa, nu se poate pune problema vreunui castig financiar de proportii. Dimpotriva, se scot bani din buzunar, e vorba de pasiune. Acest festival ar putea fi un exemplu pentru cei care iubesc muzica si nu au curajul sa faca pasi inainte. In atmosfera ostila de la noi, datorita orasului, a atmosferei si a oamenilor care vin, acest festival este unic in peisajul romanesc.
Rep.: Cum a evoluat Sighisoara Blues Festival din 2005 si pana in prezent?
B.B.: E bine spus “evoluat”. De la intentia lui Ioan Lazar si a lui Relu Hatiegan de a organiza un festival de blues, pana la lista bogata de artisti care au vizitat scena Casei de Cultura din Sighisoara s-au intamplat destule lucruri care ne pot face sa constatam o evolutie. Bugetul nu prea a evoluat, din motive bine cunoscute, in schimb reprezentarea artistica a fost intotdeauna remarcabila. De la prietenii care canta blues la noi, s-a ajuns la nume importante din tara de origine a acestui gen clasicizat. Ungaria, Serbia, Germania, Austria sau Anglia reprezinta sursa europeana a unor artisti de calitate. Acum avem un afis in majoritate strain. E bine ca alegerea invitatilor se face in cunostinta de cauza. Cu totii am castigat experienta si s-au legat multe prietenii frumoase. Asa se intampla cand pasiunea e deasupra interesului mesc