Am ascultat, citit, reprodus, invocat si scris zisa lui Blaise Pascal : "Omul este o trestie ganditoare", dar niciodata n-am fost curios sa recontextualizez acest citat. O fac aici : "Qui est-ce que c’est que l’homme dans la nature? Un néant à l’égard de l’infini, un tout à l’égard du rien, un tout à l’égard du néant, un milieu entre riuen et tout. (...) L’homme n’est qu’un roseau, le plus faible de la nature; mais c’est un roseau pensant. Il ne faut par que l’Univers entier s’arme pour l’écraser. Une vapeur, une goutte d’eau suffit pour le tuer. Mais, quand l’Univers l’écraserait, l’homme serait encore plus noble que ce qui le tue, parce qu’il sait qu’il meurt et l’avantage que l’Univers a sur lui, l’Univers n’en sait rien". Adica, "Ce este omul in Natura? Un neant fata de infinit, e totul fata de nimic, e totul fata de neant, e linia de mijloc intre nimic si tot. (...) Omul nu e decat o trestie, cea mai gingasa din natura, dar e o trestie ganditoare. Nu e necesar ca Universul intreg sa se inarmeze pentru a-l strivi. Un abur, o picatura de apa ajung pentru a-l ucide. Dar, chiar in momentul cand Universul l-ar strivi, omul ar fi superior celui care il ucide, pentru ca el stie ca moare (s.m.N.R.), pe cand Universul nu stie nimic despre avantajul pe care il are asupra lui. Toata demnitatea noastra sta, deci, in gandire".
Noul context (favorabil) il reprezinta, de fapt, agitatia si inspaimantarea umana determinata de evolutiile alarmante ale maladiilor (incurabile) ale planetei: incalzirea globala, poluarea ireversibila, secatuirea resurselor, cataclismele indesite, mutatiile climatologice, virusii noi.
Rele de sorginte umana la care se adauga altele datorate aceleiasi "trestii ganditoare" a carei minte, se pare, a plecat cu sorcova, precum: atacurile teroriste, experimentele beligene, conflictele militare, ignorarea standardelor de convietuire, defrisarile m