Guvernele din regiune au tăiat din contribuţiile la pensiile private obligatorii pentru a salva pensiile publice. Letonia a redus şi pensiile de stat, dar e obligată de justiţie să anuleze decizia. Criza a majorat deficitele sistemelor publice de pensii, iar această evoluţie a avut în unele ţări din regiune repercursiuni şi asupra pensiilor private obligatorii – Pilonul II. Guvernele au decis să taie din sumele care trebuiau să meargă către fondurile private de pensii pent
Guvernele din regiune au tăiat din contribuţiile la pensiile private obligatorii pentru a salva pensiile publice. Letonia a redus şi pensiile de stat, dar e obligată de justiţie să anuleze decizia.
Criza a majorat deficitele sistemelor publice de pensii, iar această evoluţie a avut în unele ţări din regiune repercursiuni şi asupra pensiilor private obligatorii – Pilonul II. Guvernele au decis să taie din sumele care trebuiau să meargă către fondurile private de pensii pentru a păstra mai mulţi bani în sistemul public, necesar plăţii pensiilor de stat. „Criza a accentuat dezechilibrele sistemelor publice de pensii prin reducerea veniturilor, în timp ce cheltuielile s-au menţinut sau chiar au crescut“, se afirmă într-un raport al Băncii Mondiale.
În unele ţări, criza a avut efecte şi asupra pensiilor de stat, în timp ce în alte ţări sumele primite de pensionari au fost majorate. În România, punctul de pensie, în funcţie de care se calculează pensiile de stat, a crescut cu 5 % anul trecut, în timp ce contribuţiile la pensiile private obligatorii au fost menţinute la 2%, în loc să fie majorate la 2,5%. În Estonia, contribuţiile către fondurile de pensii private obligatorii au fost suspendate la mijlocul anului trecut pentru o perioadă de doi ani. În ceea ce priveşte pensiile de stat, oficialii Guvernului au dat asigurări că acestea nu vor fi reduse în acest an.
Măsuri dure @N