» Executivul a aprobat si a trimis Parlamentului proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice. Asta in conditiile in care, in prezent, cea mai mare pensie din Romania este primita de un fost magistrat: 37.000 lei. Un fost aviator urmeaza in topul pensiilor, cu 32.000 de lei pe luna. Un fost diplomat are, la randul sau, o pensie de 16.200 de lei.
» Pe domenii, fostii aviatori au cea mai mare pensie, cu o medie de 9.200 de lei. Urmeaza fostii procurori si judecatori, cu o medie de 8.600 de lei pe luna. Fostii membri ai Curtii de Conturi au o pensie medie de 5.400 de lei, iar fostii diplomati primesc 4.300 lei pe luna. Pentru parlamentari, pensia medie este de 3.600 de lei.
» Actul normativ creat la insistentele Fondului Monetar International urmareste sa transforme sistemul public de pensii intr-unul viabil, care se poate sustine singur, dar si sa elimine discrepantele din sistem.
Pensiile speciale ale unor categorii privilegiate de legi speciale, precum magistratii, diplomatii, pilotii sau parlamentarii, vor fi eliminate si recalculate dupa principiul "cat ai dat la pensie, atat primesti inapoi". Nimeni nu pierde la pensie, a dat asigurari premierul Emil Boc. Exceptie vor face aproximativ 27.000 de privilegiati cu pensii de mii de euro, sume pentru care au contribuit, in timp ce munceau, cu doar o mica parte la bugetul asigurarilor sociale. Pentru 85 la suta dintre cei care au pensii speciale, veniturile nu le vor fi afectate, spune premierul Emil Boc: "pentru 15% care sunt cu pensii speciale si care nu au la baza principiul contributivitatii, acolo vor scadea pensiile".
Economia la buget va fi de pana la 800 milioane de euro pe an. Pensiile vor fi recalculate in termen de cinci luni de la intrarea in vigoare a legii, lucru care este posibil, crede Mariana Campeanu, fost ministru liberal al Muncii. Principala acuzatie