Parlamentarii UDMR au initiat un proiect legislativ de împartire a României în cinci macroregiuni de dezvoltare si 16 regiuni. Miercuri, 10 februarie, Senatul a aprobat tacit aceasta initiativa. Printre aceste regiuni ar urma sa se formeze si una care sa cuprinda judetele Covasna, Haghita si Mures. Conform proiectului, cele 16 regiuni si cele cinci macroregiuni de dezvoltare nu sunt unitati administrativ teritoriale si nu au personalitate juridica. Proiectul de lege a primit raport negativ din partea Comisiei pentru administratie, dar a trecut de Senat în forma propusa de initiatori, urmând sa fie dezbatut de Camera Deputatilor în calitate de Camera decizionala.
Am discutat cu senatorii de Mures despre aceasta problema, iar senatorul UDMR Frunda Gyorgy, a spus ca aceasta initiativa a fost semnata de toti senatorii UDMR si ca este rezultatul unui studiu facut de specialistii maghiari. Pe de alta parte, senatorul ex-PSD, actual independent, Corneliu Grosu, nu este deloc de acord cu aceasta initiativa si spune ca adoptarea ei în mod tacit nu este decât o miscare bine gândita a mai multor partide. Prin urmare, fie nu a fost cvorum, pentru ca senatorii lipsesc de la sedinte pe capete, fie au fost invocate alte motive se tot evita dezbaterea acestei legi.
Cele saisprezece regiuni de dezvoltare sunt:
Macroregiunea I: Botosani – Suceava; Bacau – Iasi – Neamt – Vaslui, Braila – Buzau – Galati – Vrancea
Macroregiunea II: Constanta – Tulcea; Bucuresti; Calarasi – Ialomita – Ilfov; Giurgiu – Teleorman; Dolj – Mehedinti – Olt
Macroregiunea III: Gorj – Vâlcea; Arges – Dâmbovita – Prahova
Macroregiunea IV: Arad – Caras-Severin – Timisoara; Alba – Hunedoara; Sibiu – Brasov
Macroregiunea V: Covasna – Harghita – Mures; Bistrita-Nasaud – Cluj – Maramures; Bihor – Salaj – Satu-Mare
Este o strategie gândita
„Toate comisiile care au