Economiştii spun că dezbaterea pe marginea riscului ca România să intre într-o criză similară cu cea din Grecia este deplasată şi nu are legătură cu realitatea.
Analiştii independenţi susţin că economia românească, deşi încă se luptă cu recesiunea, nu se va trezi în situaţia unui blocaj de finanţare. Mai mult, posibilitatea ca băncile greceşti din România să-şi retragă din capital, pentru a-l reorienta în economia elenă, este exclusă.
Citiţi şi:
Grecia, salvată de Germania
Comentariu Ovidiu Nahoi: Azi, Grecia. Mâine?
Cea mai gravă problemă cu care se confruntă Grecia este dimensiunea datoriei publice, de peste 120% din Produsul Intern Brut (PIB). Îndatorarea-record a statului membru al zonei euro a ieşit la suprafaţă „graţie" crizei economice. Finanţarea unei asemenea datorii ridică probleme, cu atât mai mult cu cât nici deficitul bugetar nu este unul redus.
În cazul României, lucrurile nu sunt îngrijorătoare din două motive: nivelul scăzut al datoriei publice şi acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). La sfârşitul anului trecut, statul român avea o datorie de până la 30% din PIB, cu mult sub pragul impus de Tratatul de la Maastricht, de 60% din PIB.
Frână pe datoria publică
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, spune că România nu riscă o criză similară cu cea din Grecia. „Datoria României este sub 30% din PIB, cu rezerve valutare solide, de peste 28 de miliarde de euro. Din acest punct de vedere, România nu are nicio vulnerabilitate", este de părere oficialul.
Se impune însă reţinere în viteza cu care autorităţile române contractează împrumuturi. În doar doi ani de zile, nivelul datoriei publice a urcat cu 15%. Tănăsescu spune că statul nu îşi permite să depăşească, pe termen scurt, un nivel al îndatorării de 35% din PIB.
Experţii bancari spun că băncile-mamă din Grecia vor respecta înţele