VIITOR. Rutina de zi cu zi a unui personaj de carte sau film de science-fiction nu pare o perspectivă foarte îndepărtată pentru oamenii deceniului următor, ţinând cont de invazia gadgeturilor de uz general.
Traiul nostru de peste 10 ani ar putea bate scenariile de filme sciencefic tion ale celor mai imaginativi futurologi. Ajunge să ne amintim că, acum trei decenii, un banal telefon mobil era un dispozitiv de nerealizat.
Câte un mic ecosistem
Scriitorul Isaac Asimov imagina un viitor apropiat al omenirii în care vom locui sub imense cupole de oţel. Apartamente înghesuite în blocuri monolit, în care să vieţuiască zeci sau poate sute de mii de persoane. Arhitecţii au imaginat deja astfel de structuri gigant, care incită interesul, nicidecum groaza.
Pereţii, care sunt, de fapt, acvarii cu peşti, nu mai sunt o noutate. Vrem să ne inducem impresia că trăim într-un apartament subacvatic din Marea Roşie, o putem face. Acvariile ar putea fi terarii, în care să punem plante din jungla amazoniană sau relief arid din nordul Africii.
Iar asta este soluţia scumpă. Tehnologiile de ultimă oră permit execuţia de ecrane LCD subţiri şi uşor de împachetat. Dar şi asta este, deja, ceva desuet: a apărut deja hârtia electronică, iar lucrurile vor evolua de aici. Altfel, întregi pereţi din locuinţă ar putea fi tapetaţi cu imense ecrane pe care să fie orice peisaj, autohton sau selenar. Toate aceste tehnologii vor face nou-lansatul iPad să pară un ceaslov vechi.
Cuvântul de ordine: multifuncţionalitate
Constrângerile de spaţiu din marile aglomerări urbane vor da un nou avânt designerilor de mobilier care astfel va deveni multifuncţional. Un şezlong va putea fi folosit şi pentru a vedea un meci şi pentru a face baie, un birou ar putea încăpea într-un pachet de un metru jumătate înălţime. Un fotoliu ne