Cei care au avut maşina ridicată spun că taxa de recuperare, mai mare decât un salariu mediu, este jaf la drumul mare. Directorul Administrării Domeniului Public (ADP), Liviu Barbu susţine că taxa ar putea să fie mai mică, dar este atât de mare tocmai pentru a descuraja „derbedeii”.
„Am doi copii. Salariul meu este de 750 de lei, iar pentru că mi-a fost ridicată maşina am plătit 800 de lei. O lună am mâncat mămăligă cu gem, chiar nu glumesc”, spune un timişorean revoltat pe taxa de recuperare a maşinii. Chiar ieri, o studentă cu maşina ridicată, a plătit din banii părinţilor pentru recuperare. „Am intrat cu prietena mea care este gravidă până la spital şi mi-au ridicat maşina. Din 10 maşini tocmai pe a mea au ales-o”, a spus Bianca Miron.
Reprezentanţii ADP susţin că taxa pentru recuperarea maşinii este mică în comparaţie cu alte oraşe din ţară. „S-au luat în calcul şi costurile de ridicare, dar în primul rând această taxă a fost gândită pentru descurajarea derbedeilor”, a spus Liviu Barbu, directorul ADP. Acesta a mai spus că sărăcia nu este un motiv pentru încălcarea legii.
Au ridicat maşina mortului
Foarte multe maşini se ridică de la Spitalul Judeţean. „Sunt reclamaţii de la spital că nu au pe unde să treacă salvările”, a mai spus Barbu. Pe de altă parte, mulţi dintre oamenii care parchează acolo o fac pentru că trebuie să ajungă de urgenţă la spital. Barbu susţine că în aceste cazuri se dă maşina înapoi, gratis. „Am avut un caz în care omul s-a dus de urgenţă la spital, unde a şi murit. Pe baza actelor de internare dăm maşina înapoi. Nu e nimeni absurd”, a susţinut Liviu Barbu. Anul trecut numai din taxele de ridicare s-au strâns peste 400.000 de euro, din care s-a construit depozitul din Calea Şagului. Din taxele pentru amenzi şi Telpark s-au construit şi 350 de locuri noi de parcare, susţine Barbu. În Timişoara sunt rid