Impinsi de la spate de nervozitatea investitorilor, autoritatile europene au ajuns la concluzia ca nu pot izola Grecia si problemele sale si ca este nevoie de eforturi coordonate la nivel de regiune pentru a scoate tara sud-europeana din impas. Unii economisti spun insa ca nu este de ajuns si ca in ecuatie va intra si FMI.
Un posibil ajutor acordat Greciei de catre Uniunea Europeana coordonat de catre Germania a devenit principala tema de pe lista de discutii a summit-ului de urgenta pe probleme economice ce incepe astazi.
Propunerea unui plan salvator a venit in mod surprinzator de la Germania, care pana nu demult era cel cea mai vehement critic al salvarii statului mediteranean cu banii contribuabililor din restul celor 15 tari ale zonei euro.
Acest semnal, care poate fi interpretat ca o schimbare a opticii din interiorul zonei euro, de la "fiecare pentru el" la "toti pentru unul", a avut efecte imediate, bursele din Europa avansand ieri pentru a doua zi consecutiv.
Autoritatile de la Bruxelles au inceput sa analizeze posibilitatea acordarii unui ajutor Greciei dupa ce euro a intrat pe o panta puternic descendenta, iar investitorii dadeau dovada de o nervozitate din ce in ce mai mare.
Solutia, garantii pentru imprumuturi
Atat Grecia, cat si alte state membre ale zonei euro ar putea primi garantii pentru imprumuturi, in conditiile in care situatia interna le ingreuneaza acestora accesul la surse de finantare, iar costul creditarii este net superior celui al statelor ce nu intampina probleme.
Planul, menit sa calmeze temerile de pe pietele financiare legate de un posibil faliment national, va fi realizat de Uniunea Europeana, insa va fi coordonat de catre Germania, potrivit unei surse apropiate.
Discutiile dintre autoritatile europene nu se limiteaza insa numai la garantiile pentru imprumuturi, fiind luate in calcul