Localitatea din judeţul Dâmboviţa a emis obligaţiuni în valoare de trei milioane de lei pentru a ridica un complex socio-cultural şi a plăti datoria de la bancă. Prin împrumutul prin obligaţiuni a făcut economii de 75,000 de lei.
Primarul din Aninoasa, Constantin Maricescu, a aflat despre piaţa de capital în 2006 la un seminar despre finanţarea prin emiterea de obligaţiuni. Era în căutare de fonduri pentru finalizarea construcţiei unui complex cultural început în 2001 şi ale cărei lucrări fuseseră blocate din lipsă de fonduri.
“Dacă aş fi stat să finalizez construcţia, în funcţie de posibilităţile bugetului local, nici în 2015 nu ar fi fost finalizată. În 2006 am participat la un simpozion la Sinaia, mi-a plăcut prezentarea firmei VMB Partners şi am decis să colaborăm cu ei. Am împrumutat 3,000,000 de lei, bani aproape suficienţi pentru a finaliza lucrările la centrul cultural”, povesteşte primarul.
Prin împrumutul prin obligaţiuni s-au economisit 75,000 de lei
Firma de consultanţă a fost plătită din economiile făcute prin achiziţionarea acestui tip de credit. „Am salvat 2,5% din valoarea împrumutului. Din aceste economii, am plătit şi firma de consultanţă cu 25%, restul de 75 de procente fiind al comunei”, explică Maricescu.
Sătenii nu prea ştiu cu ce se mănâncă obligaţiunile
Am întrebat de curiozitate unul dintre localnici dacă ştia de cotarea la bursă a comunei. A specificat din capul locului că nu ştie despre ce este vorba înă a ţinut să ne asigure că primarul ştie exact ce trebuie făcut. „Nu prea ştiu eu ce e cu creditele astea şi cu obligaţiuni dar un lucru vă zic, primarul ăsta, nu e fiu al satului, ar trebui să îl facem cetăţean de onoare pentru câte a făcut pentru comuna noastră. La ghilotină aş merge dacă ar fi nevoie pentru el”, ne-a spus Ilie Ion, pensionar în vârstă de 80 de ani.
CITAT:
Constantin Mari