Peste o sută de jurnalişti au fost ucişi anul trecut în timp ce îşi practicau meseria, în timp ce Iranul a fost ţara cu cei mai mulţi ziarişti arestaţi. Sursa: AFP
Institutul Internaţional al Presei (IPI) a făcut public raportul anual cu privire la condiţia jurnaliştilor din întreaga lume, document care evidenţiază starea lucrătorilor din mass-media. În total, 110 ziarişti şi-au pierdut viaţa în exerciţiul funcţiunii, cel mai sângeros bilanţ din ultimii zece ani.
Doar în luna noiembrie a anului 2009, peste 30 de jurnalişti au fost ucişi într-un atentat care a avut loc în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din sudul statului Filipine.
"Deşi trecerea într-un alt mileniu a fost marcată de un uriaş progres tehnologic, dacă vorbim despre uciderea deliberată a jurnaliştilor numai pentru că îşi fac meseria, suntem încă marcaţi de barbarie", a subliniat autorul raportului, Anthony Mills.
Clasamentele durerii
În opinia lui Mills, director de comunicare pentru IPI, în deceniul care se încheie anul acesta s-a consacrat o nouă tendinţă, cea a agresării jurnaliştilor prezenţi în zonele de conflict, cum sunt cele din Irak, Afganistan sau Pakistan. Această tendinţă a dus la o mai slabă acoperire mediatică a războaielor care se desfăşoară în aceste state.
Jurnaliştii din Filipine au fost cei mai ameninţaţi anul trecut, cu 38 de victime în rândul reprezentanţilor mass-media din statul asiatic. Pe locul al doilea s-a clasat Mexicul, cu 11 decese în rândul ziariştilor, urmat de Somalia, cu nouă morţi. În fruntea acestui clasament se mai găsesc Rusia, Pakistanul, Columbia şi Honduras.
Iranul este statul cu cei mai mulţi jurnalişti arestaţi, mai ales în urma protestelor care au început în luna iunie, odată cu realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte al republicii is