Localnicii din satele Bărăganului îndură o iarnă cum n-a mai fost de mulţi ani şi care i-a pus la grea încercare. Oamenii s-au hrănit cu ce au mai găsit prin gospodării, iar în loc de pâine au mâncat turte făcute în casă, pe care le-au împărţit cu vecinii.
Mormane de zăpadă înalte de peste patru metri, casele aproape acoperite de omăt şi lemnele pe terminate. În aceste condiţii trăiesc sute de localnici din satele buzoiene izolate din cauza viscolului şi a zăpezii.
Vezi aici Galerie Foto cu inundaţiile din Capitală.
Citiţi şi:
Turnu Severin: Trafic de coşmar pe drumurile judeţene
Râmnicu Vâlcea: Nouă avalanşe au blocat DN7 A care duce la Petroşani
Schiorii pasionaţi, ameninţaţi de avalanşe
Sătenii au fost zile întregi prizonieri în propriile curţi şi s-au hrănit cu ce au mai avut prin gospodării. Maşinile care ar fi trebuit să aprovizioneze magazinele din sate şi comune nu au răzbit prin nămeţi, pentru că nici utilajele de deszăpezire nu au reuşit să ajungă acolo.
Pericol pentru bătrâni
O cantitate uriaşă de zăpadă a căzut, anul acesta, peste localităţile din sudul judeţului Buzău, îngropându-le efectiv în zăpadă. În comuna Scutelnici, gardurile sunt sub zăpadă, iar casele abia dacă se zăresc. Oamenii se luptă, de mai bine de o săptămână, cu nămeţii şi cu viscolul.
„Am 81 de ani, dar n-am mai văzut asemenea iarnă din 1954. Ne-am descurcat, ce să facem? Am dat la lopată, zilele astea, de ne-am săturat, ca să putem ieşi din curte", a declarat Ion Grigore, din Scutelnici.
Cel mai mult suferă bătrânii care locuiesc singuri. O femeie de 74 de ani a reuşit să iasă din casă, după patru zile de viscol, abia după ce a rupt scândurile din gard, pentru că la poartă omătul măsura patru metri.
„Zăpada e de trei ori cât mine în curte. Animalele au stat nemâncate trei zile pentru că nu am putut ajunge la ele. C