Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, ieri, că în această lună va face o propunere legislativă privind introducerea coplăţii serviciilor medicale, astfel că tichetele de sănătate ar putea fi introduse din acest an. Coplata, în forma anunţată de fostul ministru al Sănătăţii, Ionuţ Bazac, trebuia să intre în vigoare încă din luna septembrie 2009, după ce Guvernul aprobase introducerea acestora, în iulie, anul trecut.
„Este una din condiţionalităţile cu FMI. Termenul de finalizare a fost decembrie, deci trebuia aplicată din ianuarie 2010. Vom finaliza acest document în această lună”, a spus ministrul.
Tichetul pentru sănătate va reprezenta, potrivit autorităţilor, contribuţia personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în momentul utilizării efective a acestora şi se va aplica în ambulator, în spital (cu excepţia urgenţelor) şi pentru investigaţiile paraclinice. Ionuţ Bazac, fostul ministru al Sănătăţii, explica anul trecut că, introducerea acestor tichete ar elimina şi sistemul de şpagă din unităţile medicale, va îmbunătăţi finanţarea sistemului şi va asigura o creştere a calităţii asistenţei medicale.
5 lei – vizita la medicul de familie, 20 de lei – la medicul specialist
Potrivit estimărilor din 2009 ale Ministerului Sănătăţii, contribuţia personală prin aceste tichete va fi de aproximativ 350 de lei pe an pentru un pacient mediu. Concret, trebuiau plătite unele analize făcute în spital şi centre medicale, dar şi vizitele la medicii de familie. O consultaţie la medicul de familie urma să coste 5 lei. O vizită la un medic specialist sau un control la spital, 20 de lei, iar un RMN 100 de lei. Şi spitalizarea urma să fie plătită cu 100 de lei pentru 7 zile de internare. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, ieri, că în această lună va face o propunere legislativă privind introduc