La o zi după ce comisarul european pe probleme Economice şi Monetare, Joaquin Almunia, a cerut un efort comun european pentru a ajuta Grecia să-şi diminueze deficitul şi datoriile, miniştrii de Finanţe din zona euro au discutat ieri despre un posibil plan de sprijin financiar.
Surse de la Berlin au afirmat marţi că europenii au ajuns "în principiu" la un consens în vederea sprijinirii financiare a Greciei - aceasta putând fi prima intervenţie comună pentru salvarea unui stat din zona euro în cei 11 ani de la lansarea monedei unice.
Potrivit paginii online a ziarului britanic The Times, ministrul suedez de Finanţe, Anders Borg, a propus o eventuală intervenţie din partea FMI. Oficialul a declarat recent că FMI "are cunoştinţele tehnice necesare" pentru a rezolva criza prin care trece economia Greciei. Sugestia lui Borg a divizat însă Europa, mai scrie sursa citată.
Cancelarul german Angela Merkel a ţinut să precizeze că un eventual ajutor de la FMI ar trebui considerat ca inoportun. Merkel s-a declarat preocupată de măsurile urgente de care este nevoie pentru redresarea economiei Greciei, avertizând că ajungerea la o soluţie imediată trebuie luată urgent, deoarece există alte economii europene (ca Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia) care ar putea fi lovite, întocmai efectului domino, de aceeaşi soartă ca cea a Greciei.
Urmează o nouă serie de negocieri, azi, la Bruxelles, la care vor lua parte liderii ţărilor-membre ale UE, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene.
BLOCAJ
Între timp, funcţionarii publici greci au închis porţile mai multor instituţii. Ministerul român de Externe a avertizat că toate zborurile către şi dinspre Grecia au fost anulate miercuri din cauza unei greve de 24 de ore a angajaţilor din sectorul public, care au protestat faţă de măsurile salaria