Forbes analizează care dintre emitenţii de pe Bursa de la Bucureşti au fost afectaţi cel mai tare de deciziile greşite ale managerilor, în prăbuşirea dramatică a pieţelor financiare şi imobiliare.
Dacă te numeri printre cei 6.000 de investitori activi pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), companiile care să-ţi aducă profit în portofoliu nu sunt deloc uşor de găsit. Dacă dai la o parte companiile cu o cifră de afaceri mai mică de trei milioane de euro, rămâi la mâna a numai 57 de companii. Cu multă bunăvoinţă, din raportările financiare pe ultimii trei ani (septembrie 2006 - septembrie 2009), poţi cerne pe baza dinamicii cifrei de afaceri, a venitului net şi a ratei de îndatorare aproximativ 30 de companii pe care să mizezi, chiar dacă în ultimul an cifrele nu au mai fost atât de convingătoare.
Dar ce se întâmplă cu ceilalţi emitenţi? Bilanţul ultimilor ani arată de-a dreptul dramatic pentru unii (Flamingo Internaţional, Impact), sinuos pentru alţii (Oltchim Râmnicu Vâlcea, Rompetrol, T.M.K. Artrom, Mechel Târgovişte, Rompetrol Rafinare Constanţa) şi la fel de neconvingător pentru societăţi care nu au demonstrat până acum că merită să fie tranzacţionate pe piaţa principală (precum MJ Mailis, Armătura, Mecanica Ceahlău).
„Faţă de totalul firmelor listate, companiile cu probleme nu sunt nici mai multe nici mai puţine ca în orice altă piaţă de capital consacrată sau mai puţin consacrată. Dimensiunile pieţei le fac, însă, mai vizibile", apreciază Claudiu Simulescu, preşedintele companiei de brokeraj Fairwind.
În încercarea de a identifica principalele probleme ale companiilor, Forbes România a realizat un top al celor mai slabe performanţe financiare de pe BVB.
Citiți mai multe despre marii perdanți ai pieței românești de capital în noul număr al revistei Forbes România.