George Condurat supraveghează proiecţia filmului în singura sală care foloseşte tehnologia IMAX din România. Dacă te-a prins microbul „Avatar”, vrei să te întorci pe planeta imaginată de James Cameron încă o dată şi încă o dată.
Ce faci însă dacă eşti proiecţionistul-şef al unei săli în care cel mai de succes film al anului rulează de cinci ori pe zi? „Simţiţi? E briza IMAX”, glumeşte tânărul din faţa noastră. Prin fereastra îngustă pătrunde un aer rece din sala goală. Nu e greu să-ţi imaginezi rumoarea dinainte de vizionare sau comentariile uluite de la final. Oamenii vin să vadă „minunea Avatar” de două sau de trei ori în sala care oferă cea mai spectaculoasă imagine şi cel mai bun sunet filmului lui James Cameron.
A văzut filmul şi cu bani
Oricât de mare ar fi însă dorinţa de a revedea „Avatar”, nimeni nu poate egala recordul tânărului care se lasă răcorit acum de „briza IMAX”. George Condurat este proiecţionistul-şef de la Samsung IMAX din incinta Cinema City Cotroceni. Vede filmul şi de 5 ori pe zi, ca sarcină de serviciu. „De parcă nu mi-ar fi de ajuns, mi-am luat o dată bilet să-l văd şi din postura de spectator. Şi am de gând să repet figura”, ne spune George. E clar, l-a prins microbul!
Tânărul de 21 de ani din Bacău a avut nevoie de două luni pentru a învăţa să lucreze în „uzina IMAX”. Iar aceasta nu e o metaforă gratuită, pentru că, într-adevăr, cabina de proiecţie seamănă cu o uzină. Imaginea, sunetul şi subtitrarea sunt produse separat, iar George trebuie să supravegheze dacă toate acestea sunt perfect sincronizate.
Este nevoie de doi oameni pentru manevrarea peliculei
Platanele „învârt” cele două pelicule de 70 mm, una pentru ochiul stâng şi una pentru ochiul drept, cântărind fiecare 450 kg. Pentru manevrarea peliculei este nevoie de cel puţin doi oameni, iar pentru a o aşeza pe platane, George foloseşte un fel d