In perioada in care Charles Darwin si-a formulat teoria privind originea si evolutia speciilor nu existau cunostintele pe care le avem astazi despre biogenetica, asa ca progresele pe care stiinta le-a facut in a doua parte a secolului XX au ridicat semne de intrebare asupra unor situatii.
Evolutionistii afirma ca aparitia speciilor complet noi a avut loc prin mutatii determinate intr-un timp indelungat de adaptarea la mediu, dar acest lucru ar insemna ca planeta sa aiba o varsta inaintata si conditii de mediu prielnice dezvoltarii in tot acest timp, iar fosilele sa cuprinda forme de viata intermediare intre specii. De asemenea, ar trebui ca probabilitatea matematica sa fie foarte mare.
Am aflat in episodul precedent al dezbaterii Evolutionismul - religie moderna sau eroare? care sunt principiile generale ale evolutionismului si ale creationismului. Am vazut, de asemenea, ca teoria evolutiei s-a impus in mai multe domenii ale vietii, dar a avut nevoie de unele corectari pentru ca la inceput se baza mai mult pe presupuneri. Acum e timpul sa vedem cum este folosita stiinta in sprijinul creationistilor.
In primul rand, orice referire la cea mai veche teorie evolutionista, cea a generatiei spontane care a aparut din apa si namol datorita unor combinatii intamplatoare, a fost anulata de genetica moderna.
Dupa secole si chiar milenii de speculatii, cercetatorii au demonstrat ca aceasta este imposibila pentru ca cel mai rudimentar cod genetic necesar pentru supravietuirea unei celule a fost stabilit ca avand 256 de gene, iar probabilitatea producerii combinatiei necesare unei singure molecule este foarte mica, de 1 la 10 la puterea 87.
Apoi, teoria lui Darwin este respinsa de biogeneticienii care sustin ca, in mod normal, genele sunt stabile, iar mutatiile sunt aproape toate nocive. Doar una din zece mii de mutatii