CERN – Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare a luat fiinta in anul 1954 (vezi http://cdsweb.cern.ch/record/1240264).
Urmare a unui masiv brain-drain, de la sfarsitul celui de-al II-lea razboi mondial, prin care numerosi cercetatori au emigrat in special in Statele Unite, un grup de oameni de stiinta, printre care Niels Bohr, Louis de Broglie, Pierr Auger, Eduardo Amaldi, au propus crearea unui laborator european pentru cercetari de fizica atomica, excluse fiind cercetarile militare.
Prima propunere oficiala de creare a unui asemenea laborator fost facuta de Louis de Broglie la Conferinta Culturala Europeana de la Lausanne din decembrie 1949. Dupa mai multe dezbateri la nivel european, in cele din urma, la intrunirea interguvernamentala UNESCO de la Paris din decembrie 1951, s-a hotarat infiintarea unui Consiliu European pentru Cercetari Nucleare. Doua luni mai tarziu, 11 tari au semnat o intelegere in acest sens, luand fiinta astfel „Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire” (CERN). La cea de-a treia intrunire a Consiliului din octombrie 1952, s-a ales Geneva ca sediu al viitorului laborator. In iulie 1953 s-a elaborat Conventia CERN, care a fost apoi ratificata de 12 tari europene fondatoare: Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Yugoslavia.
Pe 29 septembrie 1954, in urma depunerii instrumentelor de ratificare a Conventiei de catre Franta si Germania, la Casa UNESCO din Paris, a intrat oficial in functiune Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare. Cu aceasta ocazie Consiliul (CERN) a fost dizolvat, insa acronimul s-a pastrat pana in zilele noastre pentru Organizatie.
Numarul tarilor membre CERN a ajuns astazi la 20, adaugandu-se Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Finlanda, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovacia si Spania, pe langa cele 11 din cele 12 ta