Siropurile care combat tusea, spray-urile care desfundă nasul, medicamentele care scad febra, toate te ajută să scapi de simptomele virozei. Însă unele dintre ele îţi pot face uneori mai mult rău decât bine.
Cel mai folosit medicament la care recurgem atunci când suntem răciţi este aspirina, însă poate avea efecte nedorite dacă este administrată necorespunzător.
Ea este contraindicată dacă suferi de ulcer gastroduodenal sau de astm bronşic. De asemenea, nu este indicată copiilor cu vârste sub 14 ani, din cauza riscului de apariţie a sindromului Reye. Chiar şi persoanelor sănătoase le poate crea neplăceri. Pentru a limita orice risc, este indicat ca întotdeauna să optezi pentru aspirina tamponată. Paracetamolul este bine să nu-l iei mai mult de cinci zile, deoarece poate afecta ficatul şi rinichii.
Tuse seacă sau productivă?
Tusea este o reacţie normală a organismului în caz de viroză, cu ajutorul ei fiind eliberate căile aeriene, fie că este vorba despre tuse seacă sau despre tuse productivă. Tusea productivă elimină secreţiile. De aceea, siropurile antitusive nu sunt recomandate în acest caz. Împiedicând tusea, aceste siropuri fac ca mucozităţile să se acumuleze în căile aeriene, lucru care îţi va face mai mult rău decât bine.
În schimb, poţi bea multe lichide calde, care să fluidizeze secreţiile cauzate de viroză. Chiar dacă sunt indicate în caz de tuse seacă, siropurile antitusive trebuie să fie luate cu grijă. Există o gamă largă de siropuri pe care le poţi lua de la farmacie chiar fără prescripţie: de la siropuri pe bază de plante până la cele care conţin codeină, derivat de morfină (care acţionează asupra creierului şi care poate da dependenţă).
Siropurile de tuse au reacţii secundare
Cele mai întâlnite reacţii adverse pe care le pot da siropurile sunt: somnolenţa, vărsăturile, tulburările de echilibru, erupţiile cutanat