Grecia, tinta atacurilor speculative ale pietelor financiare de la inceputul anului, a fost salvata de la un esec rasunator, de marile tari ale Europei, Germania si Franta, care i-au adus la masa pe toti liderii europeni ca sa sustina tara cu cel mai mare deficit bugetar de acoperit.
Ajutorul pe care liderii europeni il vor acorda Greciei sa-l acorde Greciei are scopul de a calma pietele financiare si nu inseamna neaparat ca tara sud-europeana are probleme chiar atat de mari, cred analistii romani. "In cazul Greciei, in proportie de 80% este vorba de o problema psihologica si doar 20%, o problema reala. Sprijinul acordat este, intr-un fel, o strategie de imagine pentru a demonstra investitorilor si pietei internationale ca, in caz de nevoie, UE va interveni", este de parere analistul Dragos Cabat. Liderii europeni au ajuns la un consens privind acordarea unui sprijin Greciei, a declarat presedintele UE Herman Van Rompuy, in incercarea de a evita o criza de amploare la nivelul blocului de 16 state care utilizeaza moneda euro, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Detaliile acordului nu au fost facute publice. Initiativa ajutorului apartine presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, presedintelui francez Nicolas Sarkozy, cancelarului german Angela Merkel, presedintelui Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet, dar si premierului grec George Papandreou.
"Grecia nu a solicitat ajutor financiar", este declaratia lui Van Rompuy menita sa arate ca tara sud-europeana nu se afla in pericolul de a intra in incapacitate de plata.
Franta si Germania forteaza mana UE
Germania si Franta, cele mai importante economii din zona euro, s-au aflat in spatele planului pus la punct de autoritatile europene. Implicarea directa a celor doua tari este urmare a faptului ca acestea sunt cei mai mari detinatori de obligatiuni elene din zona euro. Conform