Colectarea datelor privind fezabilitatea va fi finalizată în luna mai
Cea pentru linia de interconexiune cu Moldova va fi gata în aprilie, iar cu Serbia în august
Unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare a interconexiunilor cu ţările vecine pe care Translectrica şi-a propus să-l realizeze până în 2012, Cablul submarin (HVDC Link 400 kV) România - Turcia, începe să prindă contur: trei studii de fezabilitate vor fi finalizate în perioada aprilie - august.
Apreciind că 2010 va fi "un an plin", dar bun pentru companie, directorul Direcţiei de strategie corporativă al Translectrica, Răzvan Purdilă, a declarat ieri că studiul de fezabilitate pentru cablul electric submarin România - Turcia va fi finalizat în luna mai, cel pentru linia de interconexiune cu Republica Moldova în aprilie, iar cel pentru linia de interconexiune dintre România şi Serbia în luna august.
După finalizarea studiului de fezabilitate pentru cablul submarin, România şi Turcia vor face un anunţ internaţional pentru atragerea investitorilor interesaţi de acest proiect.
Proiectul privind o nouă interconexiune în cablul submarin "HVDC Link" este dezvoltat în comun de Transelectrica şi TEIAŞ, transportatorul turc de energie electrică, şi ar permite României, care dispune de un excedent de producţie, să vândă direct energie electrică pe piaţa deficitară a Turciei, fără a mai trece prin reţeaua Bulgariei, ţară care percepe taxe mari de tranzit.
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului electric submarin România - Turcia costă 1.241.826 euro, iar costurile vor fi suportate de Transelectrica în proporţie de 75%. Plăţile vor fi făcute prin transfer bancar, potrivit Transelectrica. Restul de 25% din costuri va fi suportat de Nuclearelectrica. Transelectrica şi firma Vattenfall Power Consultant AB din Suedia au semnat în iunie 2009 contractul de servic