Sute de persoane, mai ales mame cu copii mici au participat în Bulgaria, la mai multe manifestaţii împotriva organismelor modificate genetic. La Sofia, dar şi în alte oraşe ale Bulgariei a fost de fapt organizată o zi de protest naţional împotriva acestor culturi, în contextul în care Parlamentul de la Sofia examinează o lege controversată pe marginea organismelor modificate genetic, transmite corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov. Peste 20 de organizaţii ecologiste ale consumatorilor şi grupuri de iniţiativă şi-au anunţat dezacordul cu această lege, care deschide uşa pentru intrarea unor produse periculoase pe piaţă şi în agricultura bulgară.
Sute de persoane, mai ales mame cu copii mici au participat în Bulgaria, la mai multe manifestaţii împotriva organismelor modificate genetic. La Sofia, dar şi în alte oraşe ale Bulgariei a fost de fapt organizată o zi de protest naţional împotriva acestor culturi, în contextul în care Parlamentul de la Sofia examinează o lege controversată pe marginea organismelor modificate genetic, transmite corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov (audio).
Peste 20 de organizaţii ecologiste ale consumatorilor şi grupuri de iniţiativă şi-au anunţat dezacordul cu această lege, care deschide uşa pentru intrarea unor produse periculoase pe piaţă şi în agricultura bulgară. Ei cer ca activitatea cu organisme modificate genetic să aibă loc în condiţii controlate, aşa cum este şi poziţia Comisiei Europene.
Ecologiştii şi-au exprimat dezacordul cu renunţarea la centura de protecţie de 30 de kilometri, cerând ca în final câmpurile unde vor avea loc astfel de experienţe să fie departe de loturile pentru producerea de seminţe şi de stupării.
Protestatarii s-au întâlnit cu premierul Boiko Borisov, care a promis că legea va avea un caracter restrictiv. După adoptarea ei, va exista un moratoriu de cinci ani asupra experimentel