Liderii europeni nu au dezminţit o susţinere pe care o vor aduce Greciei în caz de nevoie, dar au refuzat să speculeze asupra modului în care Atena va fi ajutată, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Grecia nu a cerut o susţinere financiară, ci una morală şi este exact ceea ce a primit joi din partea şefilor de stat şi de guverne europeni, reuniţi la Bruxelles, la inţiativa preşedintelui UE, Herman Van Rompuy. Grecia este mai întâi invitată să aplice cu stricteţe planul de redresare financiară aprobat săptămâna trecută de Comisia Europeană şi doar apoi, dacă va fi nevoie, Franţa, Germania şi alte economii europene puternice vor interveni să o ajute.
Liderii europeni nu au dezminţit o susţinere pe care o vor aduce Greciei în caz de nevoie, dar au refuzat să speculeze asupra modului în care Atena va fi ajutată, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Grecia nu a cerut o susţinere financiară, ci una morală şi este exact ceea ce a primit joi din partea şefilor de stat şi de guverne europeni, reuniţi la Bruxelles, la inţiativa preşedintelui UE, Herman Van Rompuy.
Grecia este mai întâi invitată să aplice cu stricteţe planul de redresare financiară aprobat săptămâna trecută de Comisia Europeană şi doar apoi, dacă va fi nevoie, Franţa, Germania şi alte economii europene puternice vor interveni să o ajute.
Declaraţia politică de solidaritate publicată la sfârşitul summit-ului informal cere Greciei o garanţie de rigurozitate, urmând ca modalităţile practice ale unui eventual ajutor să fie stabilite de miniştrii europeni de Finanţe săptămâna viitoare.
Banca Naţională a Greciei ar putea emite obligaţiuni al căror cumpărător să fie Germania sau Franţa, iar Germania ar acorda Greciei împrumuturi bilaterale.
În fine, puterea financiară britanică, The City ar putea fi şi ea invitată să ajute,