Nu exista lege perfecta, iar proiectul privind reglementarea pensiilor, adoptat de Guvern, nu face exceptie. Dar daca ea va intra in vigoare, ceea ce e insa putin probabil, va avea marele merit de a face ordine intr-o jungla si de a pune capat unor abuzuri de proportii pe bani publici.
Pentru ca, numai anul trecut, bugetul asigurarilor sociale a luat de la bugetul statului peste un miliard de euro.
In primul rand, potrivit viitoarei legi, ar trebui sa dispara pensiile speciale, calculate dupa criterii speciale, prin raportare la venitul din ultima sau ultimele luni. La presiunea presei si a societatii civile, Guvernul a eliminat exceptiile de la recalcularea unor astfel de pensii deja aflate in plata.
Sigur, putem discuta daca recalcularea, prin raportarea la contributii teoretice, care n-au existat, in fapt, niciodata, este cea mai buna solutie. Dar nu cred ca ai cum sa rezolvi o problema atat de veche altfel decat printr-un compromis.
O alta controversa priveste eliminarea din zona speciala a pensiilor militare. E drept, in tot spatiul NATO militarii au un statut aparte. Si viitoarea lege asigura un astfel de statut, dar in baza unei contributii mai mari. Pentru miliari, angajatorul plateste o contributie cu 10% mai mare, ceea ce va aduce, in final, o pensie mai mare.
In ceea ce priveste pensiile in plata, premierul Boc a anuntat ca nu vor fi afectate de recalculare decat pensiile mai mari de 3.000 de lei. Sunt destul de putini militarii in rezerva care au pensii mai mari. Un general, de exemplu, are o pensie de 4.000 de lei. Ba chiar este foarte posibil ca Emil Boc sa aiba dreptate si prin recalcularea contributiilor teoretice (cat ar fi platit CAS conform legii, in fiecare luna de activitate) multi militari sa capete pensii mai mari.
De exemplu, un medic primar, colonel in rezerva, iesit la p