Valul de insolvente declarate chiar voluntar in cazul multor companii ajunge sa creasca atat de mult costurile bancilor incat erodeaza efortul BNR de a stimula reluarea creditarii, spune Sergiu Oprescu, presedinte executiv al Alpha Bank, una dintre bancile locale de talie mare.
"Pe acest trend de scadere a dobanzilor care ar trebui sa duca la accelerarea creditarii, avem aceasta crestere a numarului de cazuri de insolvente voluntare care distruge increderea bancilor de a da imprumuturi", spune Oprescu.
El noteaza ca in prezent capacitatea bancilor de a reactiona la semnalele BNR si chiar de a le anticipa in anumite cazuri a crescut semnificativ. Mai multe banci, printre care si Alpha, au operat saptamana trecuta ajustari ale dobanzilor la lei, in paralel cu decizia BNR de a taia inca jumatate de punct procentual din dobanda de politica monetara, pana la 7% pe an.
Bancherii se plangeau inca de anul trecut ca intrarea in insolventa a devenit un "sport national" si au cerut constant o dezbatere publica a acestui subiect. Oprescu subliniaza ca si modificarile legislative din ultima perioada pun probleme suplimentare bancilor. Anul trecut reglementarile au fost modificate, astfel ca bancile sau societatile de leasing nu mai pot executa garantiile doar pe baza contractului de credit in cazul clientilor rau-platnici, ci au nevoie de incuviintarea unui judecator.
"Sistemul nu era pregatit, iar aceste modificari au fost facute exact intr-o perioada de varf a executarilor. A aparut o discrepanta intre capacitatea sistemului si nevoia din piata. Termenele (de judecata, n. red.) sunt din start de trei-patru luni", afirma seful Alpha. In aceste conditii, executarea unei garantii care dura in trecut circa un an poate sa se intinda acum si pe doi ani, ceea ce inseamna costuri mai mari pentru banci.
In aceste conditii, bancherii nu ezita sa afirme ca di