Chinezii se pregătesc pentru ziua de duminică, dată ce marchează intrarea în noul an - cel al tigrului
Sărbătoarea durează două săptămâni şi este cunoscută sub numele de "festivalul primăverii"
Noul An Chinezesc sau "festivalul primăverii", cea mai importantă şi mai lungă sărbătoare a chinezilor începe duminică, zi ce va marca intrarea în anul tigrului.
Fiecare element al sărbătorii îşi găseşte originile în vechea mitologie chinezească. Legenda spune că, Buddha a realizat că în China era nevoie de o reorganizare şi, cu ocazia Noului An Chinezesc, care începe în fiecare an la date diferite, între jumătatea lui ianuarie şi jumătatea lui februarie, a convocat toate speciile de animale, dar numai 12 s-au prezentat: şobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, şarpe, cal, capră, maimuţă, cocoş, câine şi mistreţ.
În onoarea lor, Buddha a atribuit fiecărui animal unul dintre anii următori, în ordinea în care au sosit. De atunci, fiecare an este reprezentat de una dintre cele 12 animale, în ordine succesivă, iar fiecare dintre noi poartă semnele caracteristice animalului corespunzător anului naşterii.
Tradiţii legate de Anul Nou Chinezesc
Legendele, tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou la chinezi sunt extrem de numeroase. Pregătirile pentru Anul Nou încep cu mult înaintea ajunului, deoarece există superstiţia populară conform căreia pregătirile făcute în ziua de ajun aduc ghinion. Cea de-a 20-a zi a ultimei luni a anului este dedicată curăţeniei casei, când fiecare colţ al casei este curăţat, iar pereţii sunt împodobiţi cu un fel de poeme chinezeşti scrise cu cerneală neagră pe hârtie roşie, care exprimă urări de prosperitate pentru anul care urmează.
Una din cele mai interesante legende de Anul Nou este cea legată de creatura înfricoşătoare numită Nian, care conform tradiţiei antice, în ajunul Anului Nou, iese şi mă