Directorul SRI, George Cristian Maior a declarat că viitoarea existenţă a unui scut antirachetă în România reprezintă "o evoluţie foarte semnificativă din punct de vedere al creşterii securităţii naţionale".
"Faptul că România va găzdui elemente ale acestui scut antirachetă, din 2015, este o evoluţie foarte semnificativă, din punct de vedere a creşterii securităţii naţionale. De aici trebuie pornit, chiar şi în evaluarea potenţialelor riscuri sau probleme de percepţie, care mai pot apărea în legătură cu această dezvoltare. Pornim de la faptul că vom avea un plus de securitate, pentru că realitatea strategică ne arată, şi nu trebuie să privim static lucrurile, trebuie să le privim în perspectivă, inclusiv pe termen mediu şi lung, că ameninţarea cu rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune, rachete balistice, va deveni o problemă tot mai stringentă, pe termenii menţionaţi. Eram descoperiţi, din acest punct de vedere, şi acest lucru închide, o cupolă, în sens abstract, dar şi în sens tehnologic, concret, asupra României, în faţa acestei ameninţări", a spus astăzi, la radioul public, directorul SRI.
Potrivit lui Maior, acest scut are şi acordul implicit al NATO, de aceea el că nu crede că va mai fi nevoie de o altă instalaţie similară care să aparţină Alianţei Nord-Atlantice.
"Evident că se pune problema NATO, a extinderii elementelor de scut, care există oricum în statele NATO. Din acest punct de vedere, poate sud-estul Europei era o excepţie, până acum. Deci, se pune problema creării şi a unui scut antirachetă NATO, care a fost în discuţie şi la summit-ul de la Bucureşti. Nu cred că va fi un al doilea, cred că există posibilitatea ca acest scut să fie absorbit în conceptul NATO de scut antirachetă, inclusiv la nivel de comandă şi control", a precizat Maior.
Directorul SRI, a explicat că acest lucru va declanşa, probabil, o dezbatere la nivelul