In marile restaurante, munca bucatarului-sef si a sommelierului este complementara: nicio decizie privind crearea unui nou fel de mancare nu va fi definitiva pana ce nu i se va gasi potrivirea olfactiva si gustativa perfecta cu un anume vin. Idealul gastronomic arata asadar ca orice fel principal al unui "chef" care se respecta va fi gandit si preparat in armonie totala cu vinul recomandat de sommelierul restaurantului.
Decizia de a alege un vin nu este simpla, se ia in urma a zeci de degustari, care tin cont de gustul, provenienta, tex-tura alimentului respectiv, de experienta personala si de tendinte.
Daca pentru specialisti alegerea vinului optim care poate fi recomandat (dar nu impus) clientilor unui restaurant de lux se poate lua si dupa cateva saptamani de testari, cat de dificila poate fi alegerea vinului ideal la supermarket sau intr-un magazin de vinuri specializat?
"Romanii petrec intre 5 minute si jumatate de ora la raionul de vinuri", spune Virgil Dumitrascu, sommelier la hipermarketul Real.
Dumitrascu face naveta intre hipermarketul din Afi Cotroceni si cel din Real, unde de dimineata pana seara, imbracat intr-un costum elegant, incearca sa ofere clientilor sfaturi despre vinuri. Ca oamenii sunt mai reticenti, nu pun intrebari si in general nu doresc ajutor cand este vorba de alegerea vinurilor, este de explicat in conditiile in care majoritatea au gusturi bine definite. "Cumpara in special vinuri rosii, demi-dulci sau dulci, cu pretul intre 10 si 20 de lei", explica Dumitrascu, care a remarcat ca exista fidelitate si in ceea ce priveste provenienta vinurilor. "Daca au baut toata viata vin de Cotnari sau de Murfatlar, este greu sa isi schimbe optiunile si atunci, chiar daca le oferi alternativa unui vin de o calitate superioara la un pret similar, ei raman la preferinta initiala", spune Dumitrascu.
Totusi lucrurile au