Antreprenorii din construcţii solicită guvernului un plafon de garantare pentru “Prima Casă” de un miliard euro şi propun construcţia de locuinţe sociale printr-un program guvernamental care să includă TVA zero şi încheierea de parteneriate public-private.
Asociaţiile de antreprenori din construcţii cer guvernului să analizeze posibilitatea majorării plafonului de garantare de la suma avansată de 700 de milioane euro la un miliard de euro şi vor să fie consultate, înainte de aprobarea proiectului în şedinţa de guvern.
Patronatele susţin construcţia de la zero a locuinţelor prin programul “Prima Casă”, care ar implica 200.000 de angajaţi, din construcţii şi sectoarelor anexe, precum proiectare, producătorii de balast, BCA, vopseluri şi uşi.
Antreprenorii din construcţii susţin că în cazul în care “Prima Casă” permite din nou achiziţionarea de locuinţe deja construite, programul îi salvează pe developerii şi pe intermediarii din domeniul imobiliar. Mulţi dintre aceştia sunt afara ţării, şi repatriază profitul fără niciun avantaj pentru România, în timp ce aproximativ 80.000 de muncitori din construcţii şi domeniile conexe ar putea ajunge şomeri.
Organizaţiile patronale mai propun stabilirea unor condiţii predefinite de eficienţă energetică a clădirilor şi crearea unor proceduri de lucru cu băncile şi Fondul de garantare mai rapide şi mai eficiente, astfel încât startarea proiectelor să aibă loc în cursul semestrului I.
Suplimentar, construcţia de locuinţe sociale trebuie să fie susţinută printr-un alt proiect guvernamental, cu implicarea Ministerului Dezvoltării şi Turismului, conform patronatelor din construcţii.
Programul ar trebui să includă dezvoltarea unui cadru legislativ care să permită promovarea unor proiecte imobiliare noi, cu implicarea autorităţilor locale, în sistem parteneriat public-privat, TVA