Dragoş Cabat, membru al CFA România, consideră că licitaţiile organizate de Ministerul de Finanţe pentru vânzarea titlurilor de stat ar trebui organizate pe piaţa de capital, pentru ca astfel să fie reflectat randamentul acceptat de investitori şi de fondurile de pensii, nu cel agreat de bănci. "Nu este niciun motiv real să nu se facă aceste licitaţii pe piaţa de capital, pentru că astfel s-ar pune presiune şi pe bănci şi s-ar vedea nivelul randamentului pe care investitorii şi fondurile de pensii îl acceptă. Astfel, la aceste licitaţii investitorii şi fondurile de pensii nu ar mai participa numai prin intermediul băncilor", a declarat Cabat, citat de Mediafax. El consideră că în următorii ani, odată cu dezvoltarea fondurilor de pensii, cererea pentru titlurile listate la Bursă va fi ridicată, iar aceasta ar putea fi satisfăcută prin listarea unui număr mai mare de emisiuni de obligaţiuni de stat sau emise de companii, dar şi de listarea altor societăţi.
Discuţii privind organizarea licitaţiilor pentru vânzarea de titluri de stat pe piaţa de capital au mai existat în anii anteriori, însă nu s-au concretizat.
În prezent ofertele de cumpărare pe piaţa primară a titlurilor de stat se depun numai prin intermediul unui dealer primar, instituţie de credit, care participă la licitaţiile organizate de Finanţe, atât în nume propriu, cât şi în numele clienţilor acestuia. Dealerii primari trebuie să deschidă conturi de evidenţă a titlurilor de stat în registrele proprii pentru fiecare client în numele căruia acţionează.
Finanţele intenţionează să împrumute în primul trimestru de pe piaţa internă 10-12 miliarde de lei, însă au în vedere şi atragerea de bani de pe pieţele internaţionale de capital în funcţie de evoluţiile pieţelor financiare şi de oportunităţile oferite de acestea.
Valoarea titlurilor de stat în lei vândute anul trecut de către MFP a fos