Citesc sau doar frunzaresc in mod constant presa crestina de la noi sau de aiurea, uneori din placere intelectuala si spirituala, alteori din interese profesionale.
Astazi ma voi opri la doua exemple: "Revista teologica", scoasa de Mitropolia Ardealului, si "Tabor", editata de Mitropolia Clujului. Ambele reviste, chiar daca sunt diferite ca format si priza mediatica, au o personalitate bine conturata si un foarte bun renume pe piata de specialitate.
Aparuta la "Editura Andreiana" din Sibiu, "Revista teologica" este una dintre publicatiile oficiale ale Mitropoliei Ardealului, are aparitie trimestriala, un format academic si este coordonata de Centrul de cercetare teologica al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Andrei Saguna". Ultimul numar din "Revista teologica" (3/2009, 210 pagini) cuprinde câteva studii si articole care ar putea sa intereseze si alte categorii de cititori decât cei cu studii specifice. De pilda, Ioan Abrudan publica o adevarata monografie despre biserica de lemn "Buna Vestire" din Ilimbav, Razvan Timofte are un interesant studiu cu titlul "Interferente islamico-crestine (politico-religioase) in perioada cruciadelor", Sebastian Moldovan face o "investigatie preliminara" in problema antropologiei prenatale la Sf. Vasile cel Mare. Gasim, de asemenea, numeroase pagini dedicate actualitatii ecumenice, printre altele, un incitant discurs al Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I.
La 20 de ani de la caderea comunismului, Episcopul Tulcii, Dr. Visarion Baltat, opereaza necesare precizari cu privire la comportamentul complex, in multiple planuri vizibile sau nevazute, al Bisericii sub comunism. Pe parcursul studiului, acesta demonstreaza existenta a nenumarate actiuni si exemple de rezistenta. Metoda aleasa de ierarhul dobrogean este comparatia cu celelalte Biserici existente in tarile ortodoxe cotropite de ciuma rosie, in special cu cel