Estimările specialiştilor arată că precipitaţiile căzute în ultima lună în Bucureşti nu ar fi încăput în Lacul Morii: peste 27 de milioane de metri cubi de apă, sub formă de zăpadă sau de ploaie. Sursa: Adrian Scutariu
Cartiere întregi ale Capitalei inundate, zeci de drumuri judeţene şi naţionale blocate de nămeţi, zeci de localităţi rămase fără curent electric din cauza vântului puternic. Aşa s-ar fi tradus, ieri după-amiază, bilanţul „potopului” care a pus stăpânire pe sudul şi estul ţării în ultimele două săptămâni.
La capitolul efecte transpuse în cifre, Bucureştiul stă de departe cel mai prost. Astfel, potrivit lui Sorin Cheval, adjunctul şefului Secţiei de Climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în Capitală au căzut, în ianuarie, 65,8 litri de precipitaţii/metru pătrat, în timp ce media multianuală a lunii e de 39,4 l/mp.
În plus, doar în primele zece zile din această lună s-a înregistrat o me die de peste 50 de l/ mp, în condiţiile în care media multianuală a lunii februarie e de numai 36 l/mp.
27,58 de milioane de metri cubi de apă doar în Capitală
Un calcul simplu arată astfel că, în mai puţin de o lună şi jumătate, peste „urbea lui Bucur” au căzut, sub formă de ploaie sau zăpadă, 27,58 de milioane de metri cubi de apă.
Întreaga cantitatea nu ar fi încăput în Lacul Morii din oraş, care, potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române, are un nivel maxim de retenţie de 19,4 milioane de metri cubi.
Autorităţile, veşnic surprinse
„Deşi cantitatea deprecipitaţii nu e deloc neglijabilă, autorităţile au fost avertizate din timp şi ar fi putut lua măsuri astfel încât să evite ceea ce s-a întâmplat acum: 25 de zone din oraş, între care întreg centrul sub ape”, susţin specialiştii.
Potrivit acestora, o soluţie ar fi fos