Deşi intervenţiile pe cord sunt rezultatul a doar 40-50 de ani de experienţă, oferă deja rezultate spectaculoase şi o recuperare rapidă.
Procedeul clasic de intervenţie pe cord presupune tăierea sternului printr-o incizie de 20-25 cm şi deschiderea cutiei toracice cu un depărtător de coaste. În tot acest timp, cordul este oprit, iar sângele este preluat de un sistem extern, numit maşină cord-plămân. Metoda este încă preferată de mulţi chirurgi, pentru că asigură o bună vizibilitate şi posibilităţi mai mari de manevrare a cordului.
Procedeele moderne, minim invazive, supranumite „prin gaura cheii", presupun crearea unor incizii de doar 5-10 cm în dreptul inimii, între coaste. Efectuate direct de către chirurg sau cu ajutorul unor roboţi, noile tehnici reduc trauma, durerea postoperatorie, pierderile de sânge şi riscul de infecţii. Necesită o perioadă mai scurtă de spitalizare şi permit recuperarea în maximum o lună, jumătate din timpul necesar unui bolnav operat tradiţional.
Din anii ‘90, se poate interveni chirurgical şi pe cordul în funcţiune, procedeu numit „off-pump". Opţiunea pentru acest tip de intervenţie este a medicului şi depinde de tipul operaţiei şi de rezultatele clinicii în domeniul respectiv.
Tehnologie
Maşina cord-plămân preia sângele şi funcţiile celor două organe în timpul operaţiei.
Valve noi pentru o viaţă nouă
Chirurgia cardiacă reprezintă tratamentul optim în cazul problemelor valvulare avansate, fie congenitale, fie dobândite, consecinţe ale unor probleme precum calcifierile, endocardita sau reumatismul articular acut.
Ea permite repararea valvei (plastie) sau înlocuirea ei cu o proteză, ce poate fi confecţionată din oţel sau poate fi prelevată de la porc sau de la o persoană decedată. Cea mai bună opţiune este plastia valvulară, intervenţie laborioasă şi rară chiar şi în străinătate.
Angioplas