A fost profesorul de literatura al lui George Bush si al lui Al Gore (ba, mai mult, acesta din urma a afirmat ca profilul sau psihologic a fost folosit in creionarea personajului Oliver Barrett). A scris scenarii, articole, romane si nuvele, dar a ramas in constiinta publicului contemporan drept autor al unei singure carti: "Love Story" (Harper & Row, 1970). O carte care a avut 10 milioane de exemplare vandute intr-un singur an, 17 milioane de atunci si pana azi, si care a zabovit un an intreg pe lista de bestselleruri din New York Times. A fost unul dintre cele mai strasnice succese de librarie ale anilor 70. Continuarea acestuia, "Oliver's Story", a atins la randu-i tiraje ametitoare, dar fara sa se ridice la dramatismul si forta de impact a primei povesti.
Eric Segal, caci despre el vorbim, s-a nascut pe 16 iunie 1937, fiu al unui rabin newyorkez si nepot al unuia din Vilnius. Promis, datorita ascendentei, unei cariere religioase, Eric reuseste sa o apuce pe un drum profan, gratie unui pact perfectat cu tatal sau: va studia seara de seara Tora, daca va fi lasat sa paraseasca Yeshiva, scoala religioasa evreiasca. Studiaza la Harvard (unde are performante excelente in materie de latina), dupa care se dedica unei cariere universitare, predand literaturile clasice la Yale, Harvard sau Princeton. Obsedat de scris, se apuca de scenarii si are, in acest domeniu, cateva izbanzi: in primul rand faimosul desen animat "Yellow Submarine", realizat cu Beatles, in 1968, dar si cateva comedii muzicale, precum "Elena din Troia", care a fost indelung jucata pe Broadway.
In timpul Craciunului din 1969 se apuca de povestea care avea sa inceapa, simplu, asa: "Ea era frumoasa. Era inteligenta. Iubea muzica lui Mozart, a lui Bach, a Beatles-ilor. Si pe mine."
"Love Story" a fost, la inceput, un scenariu. Pentru ca nicio mare casa de filme nu voia sa i-l achizi