Deşi reprezintă doar 2 la sută din masa noastră corporală, creierul consumă 20 la sută din cantitatea de energie pe care o produce organismul, adică de zece ori mai multă decât orice alt organ.
Procesul de memorare şi capacitatea de concentrare sunt influenţate de resursele energetice de care dispune creierul. El este cel care ne coordonează atât acţiunile conştiente, cât şi pe cele pe care nu le conştientizăm.
Citiţi şi:
Câte chimicale conţine hrana noastră?
În realitate, creierul foloseşte o cantitate mică de energie pentru îndeplinirea sarcinilor conştiente. 95 la sută din energie este folosită pentru îndeplinirea sarcinilor inconştiente, conform cercetătorilor de la Academia de Ştiinţe din Franţa, care au ajuns la această concluzie în urma studiilor efectuate cu ajutorul tomografiei cerebrale.
În plus, în perioadele de odihnă, creierul este mult mai activ decât ziua, afirmă specialiştii. Acest lucru este posibil deoarece, în timpul somnului, sunt intensificate procesele reparatorii atât la nivel celular, cât şi energetic.
Are nevoie de glucoză
Principalul carburant al creierului este glucoza, cea mai importantă sursă de energie. În acelaşi mod în care neuronii au nevoie continuu de oxigen, ei au nevoie şi de glucoză. Atunci când suntem supuşi unui efort deosebit, creierul are nevoie de un surplus de energie. De aceea, glucidele ar trebui să reprezinte 50 la sută din aportul nostru energetic.
Pentru a asigura acest aport, este indicat să consumăm zaharuri simple (orez, pâine, leguminoase, fructe), care trec lent în sânge. Cantitatea de glucoză care este furnizată de o bucată de pâine este difuzată în organism pe parcursul a trei ore, comparativ cu un cub de zahăr, care dă energie doar pentru o jumătate de oră.
Studiile arată că, datorită consumului de glucide la micul dejun, atenţia copiilor creşte, iar timpul