ALIMENTAŢIE. Pentru a asigura necesarul de nutrienţi de care are nevoie organismul şi pentru a nu avea carenţe grave, mâncaţi alimente procesate cât mai puţin termic, fără aditivi şi cât mai variate. Sursa: Hepta
Organismul are nevoie constantă de nutrienţi, adică de vitamine, proteine, carbohidraţi. Toate aceste elemente se găsesc în alimente proaspete, puţin procesate termic, nu în dulciuri şi produse cu mult zahăr.
Riscul de malnutriţie e destul de mare atunci când mâncăm alimente doar pentru a umple stomacul. Dezechilibrul alimentar e cauzat de lipsa diversităţii alimentaţiei, precum şi de modul defectuos de preparare.
Cât mai puţine produse afumate şi prăjite
Toate produsele au valoare nutritivă, însă unele sunt mai concentrate, iar altele mai sărace. „De preferat e să mâncăm cât mai multe alimente cu densitate nutri ţională mare şi puţine calorii”, explică nutriţionistul Corina Zugravu.
De exemplu, carnea slabă de pui, peşte sau porc, lactatele, ouăle, legumele şi fructele sunt bogate în nutrienţi, atâta timp cât nu sunt distruse prin afumare şi prăjire în ulei mult şi refolosit.
„Tratamentul termic trebuie să fie scurt, pentru a nu distruge vitaminele, respectiv suficient de lung la carne, pentru a distruge microbii”, adaugă Corina Zugravu.
Zaharurile, „calorii goale”
Tot ce e frumos şi gustos nu înseamnă că e şi sănătos. „Noi consumăm alimentul mai întâi cu ochii. Mâncându-l, constatăm că e savuros şi îl catalogăm ca fiind bun, fără ca simţurile noastre să ne spună dacă are sau nu valoare nutriţională”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?”.
Cele mai „rele” alimente sunt cele care au grăsimi şi zaharuri în exces, acestea fiind surse de „calorii goale”. Alimentele de genul junk f