» Impunerea varstei de pensionare la 65 de ani risca "sa creeze un genocid", pentru ca speranta de viata abia depaseste aceasta varsta, spune sindicalistul Bogdan Hossu.
» Specialistii spun ca pensionarea la aceeasi varsta a femeilor si barbatilor nu tine cont de discriminarile sociale din Romania. Femeile sunt obligate de multe ori sa aiba grija singure de copii, de batrani si de casa fara nici un ajutor din partea statului sau a angajatorilor, in schimb ar trebui sa aiba o cariera la fel de lunga ca barbatii.
Sindicatele si specialistii in egalitate de sanse spun ca noul sistem de pensii promovat de Guvern are doua mari probleme legate de varsta de pensionare. Prima, ridicarea varstei standard de pensionare la 65 de ani face ca iesirea din campul muncii sa se apropie de iesirea din viata. A doua, ca obligatia ca femeile sa se pensioneze cot la cot cu barbatii, la 65 de ani, este discriminatoare si nu tine cont de faptul ca femeia are practic doua slujbe in societatea romaneasca: una de cariera si una acasa, unde creste copii, face de mancare, face curat si ingrijeste batranii, fara vreun ajutor din partea angajatorilor si, de cele mai multe ori in cuplurile traditionale, nici din partea barbatilor.
Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa, ne-a spus ca exista "o directiva europeana care prevede fie unificarea varstelor de pensionare dintre barbati si femei, fie egalizarea stagiului de cotizare". Hossu ne-a explicat ca in Romania s-a optat pentru prima varianta, pentru ca cea de-a doua ar fi insemnat ca lunar femeile ar fi contribuit cu un procent mai mare din salariu pentru fondul de pensii in asa fel incat in final, desi ar fi iesit mai devreme la pensie, ar fi dat tot atatia bani ca si barbatii. Totusi, Hossu sustine ca, "in conditiile in care speranta de viata in Romania este de 69,5 ani pentru barbati si 71