Ziua de ieri a marcat cea de-a doua ediţie a Zilei Europene 112, sărbătorită în toate cele 27 de state ale Uniunii Europene
Unsprezece a doua şi numărul de urgenţă 112. Poate vă întrebaţi ce legătură există între aceste cifre. Vă spunem noi: una foarte strânsă. Serviciul telefonic 112 îşi sărbătoreşte existenţa exact în data care-i poartă numele. La Braşov ca şi în restul dispeceratelor evenimentul a fost marcat … prin muncă. Asta nu i-a scutit însă pe angajaţi de numărul mare de apeluri false. „112, ce urgenţă aveţi? Copile, te rog frumos să închizi şi să nu te mai joci la telefon”. „Aveţi o urgenţă? Nu suntem Spitalul Judeţean, vă rog să vă notaţi numărul spitalului. Aveţi cu ce?”. „Nu suntem spital, suntem 112 doamnă, aveţi nevoie de o Ambulanţă?”.
80.000 de apeluri pe lună
„Ne bucurăm că facem parte dintr-un sistem European performant al sistemului de urgenţe şi chiar aparatura pe care o deţinem este la ultimul nivel tehnologic. Din păcate, în continuare ne confruntăm cu foarte mulţi apelanţi care sună fără a avea o urgenţă la noi”, ne-a spus locotenent colonel Ştefan Ursescu, şeful Serviciului de Urgenţă 112 Braşov.
Doar în luna ianuarie, telefoanele dispeceratului 112 din Braşov au sunat de aproape 80.000 de ori. Din păcate, 70% dintre apeluri au fost false.
24 de ore din 24
11 februarie este data la care toate statele Uniunii Europene sărbătoresc pentru al doilea an consecutiv, Ziua Europeană 112. În România s-au pus bazele acestui serviciu în urmă cu mai bine de şase ani, judeţul Braşov fiind al doilea care a beneficiat de facilităţile sistemului.
„Pentru noi este o zi de sărbătoare, dar sărbătoritul îl facem tot prin muncă, pentru că suntem un sistem care trebuie să lucreze 24 din 24 şi, din păcate, necazurile nu se termină niciodată, trebuie să fim pe baricade”, a mai spus Ştefan Ursescu. @N