Cea mai mare pensie depăşeşte 22.000 de lei pe lună, în timp ce constănţenii care beneficiază doar de una socială trebuie să se descurce cu 350 de lei.
Dacă noua lege a pensiilor, în baza căreia acestea vor fi calculate în funcţie de contribuţia fiecăruia la bugetul public, va trece şi de Parlament în forma adoptată miercuri de guvern, destui constănţeni se vor trezi cu veniturile serios diminuate.
În rândul celor mai afectaţi de eventuala schimbare sunt cei care beneficiază de pensii de serviciu achitate din bugetul de stat, adică magistraţi şi funcţionari din magistratură, foşti parlamentari, cei care au avut funcţii de conducere în aviaţia civilă ori la Curtea de Conturi, precum şi diplomaţi. Nici Constanţa nu duce lipsă de astfel de pensionari. Dacă ce-a mai mare pensie din România, a unui magistrat, este de peste 37.000 de lei pe lună, la Constanţa acestea descresc începând de la 22.680 de lei. Urmează apoi încă trei, aproape egale ca valoare: 19.623, 19.612 şi 19.289 de lei. Ultimul privilegiat din top 5 primeşte şi el, lunar, nu mai puţin de 16.289 de lei. Aceştia pot rămâne însă, de anul viitor, cu pensii substanţial mai mici, care să fie de ordinul miilor de lei, şi nu a zecilor de mii.
Deşi pensiile de serviciu achitate din bugetul de stat sunt de departe cele mai generoase, totuşi şi cele achitate din bugetul asigurărilor sociale de stat au privilegiaţii lor. Există şi în acest caz un top 5 al celor mai mari pensii însă care nu este atât de impresionant. În Constanţa, cele mai mari astfel de pensii, trei la număr, depăşesc cu puţin 5.000 de lei, mai exact 5.178, 5.147 şi 5.077 de lei. Următoarele două sunt de 4.819 de lei şi 4.772 de lei.
În luna decembrie, la nivel naţional, în top 5 al celor mai mari pensii plătite de Casa Naţională de Pensii s-a numărat cea de magistrat - 37.241 de lei, de pilot - 31.827 de lei, de bancher din si