În urmă cu câteva săptămâni, medicii francezi au aplicat un procedeu nou în tratarea hipertensiunii arteriale, o afecţiune de care suferă milioane de oameni.
S-ar putea oare vindeca într-o bună zi hipertensiunea arterială (HTA) printr-un act chirurgical minor de radiologie intervenţională, renunţându-se astfel la terapiile medicamentoase pe viaţă, se întreabă jurnaliştii de la „Le Figaro" în deschiderea articolului care anunţă premiera medicală naţională.
În urmă cu câteva săptămâni, specialiştii de la spitalul Georges Pompidou din Paris au reuşit pentru prima dată în Franţa tratarea unui pacient suferind de hipertensiune arterială prin „denervare renală", deschizând astfel calea unor tratamente inovatoare.
Intervenţie de o oră,cu anestezie locală
Potrivit medicilor, în ciuda tratamentului bine aplicat şi urmat, aproape 25% din persoanele cu hipertensiune arterială au un nivel al tensiunii prea ridicat, care îi expune unor riscuri de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. După examene amănunţite care caută să descopere alte cauze ale creşterii inexplicabile a tensiunii arteriale (TA) sau o eventuală greşeală de tratament, medicii curanţi apelează tot la medicaţie, metodă care nu este întotdeauna eficientă şi nici lipsită de efecte secundare.
În acest context, o nouă tehnică având drept scop reducerea activităţii nervului simpatic renal a fost dezvoltată de specialiştii din mai multe ţări. Metoda este în curs de evaluare într-un studiu internaţional care se desfăşoară în Franţa, Germania, Australia, Belgia, Polonia şi în Statele Unite.
„În prezent, această metodă este direcţionată în special către pacienţii cu hipertensiune arterială rezistentă, adică un nivel al TA mai ridicat de 14/9, în ciuda unui tratament combinat de trei medicamente, inclusiv un diuretic", explică profesorul Michel Azizi, de la spitalul Pompido