Motto :
“Asemeni unor baieti de scoala, primul impuls al invadatorilor acestei stinci acoperite de pasari a fost de a le dobori; chiar si ciocanul geologic a devenit o arma. […] cuprins de noutatea scenei si de exemplul dat de cei din jurul sau, vedem deodata ciocanul aruncat cu toata forta miini sale” (Jurnalul de pe Beagle Robert FitzRoy)
Drumul lui Darwin spre biologie nu a fost deloc drept. Prima sa tentativa a fost de a deveni doctor, profesie pe care a abandonat-o din cauza cursurilor plictisitoare si a dezgustatoarelor si repetatelor disectii. Urmatoarea tentativa a fost catre o cariera ecleziastica; o alegere care i-ar fi asigurat un venit sigur si mai ales suficient timp liber pe care sa il consacre studiului stiintelor naturii.
Dar oferta nesperata facut lui FitzRoy ii va schimba soarta. In cei cinci ani petrecuti pe Beagle Darwin isi va face o solida ucenicie, la capatul careia gentlemanul superficial si nehotarit, pasionat de plimbari si vinatoare va deveni un respectat om de stiinta.
Interesant este ca initial, sarcina pe care si-o traseaza este de a studia geologia regiunii. Inarmat cu cartea de capatii a epocii: ‘Principii de geologie’ a lui Charles Lyell, Darwin va studia intens zonele strabatute – va carta, va face schite, va colecta esantioane de roci. Daca ne uitam la materialele scrise in aceasta perioada vom vedea ca la sfirsitul expeditiei el avea 1383 de pagini despre geologie, comparativ cu doar 386 dedicate animalelor si plantelor!
La intoarcerea in Anglia, va trimite exemplarele de plante si animale specialistilor si va editata notele sale geologice. Charles Lyell, marele si inovatorul geolog al epocii, – cel care va deveni nu doar mentorul sau, ci si un bun prieten – il incurajeaza entuziast sa urmeze o cariera in stiintele pamintului.
Incet, incet insa, biologia va deveni principala sa preocu