Artiştii ieşeni au lucrat foarte bine cu Adrian Porumboiu şi Cristian Mungiu. Ion Sapdaru, Teodor Corban, Călin Chirilă, Emil Coşeru şi Dionisie Vitcu sunt doar câţiva dintre actorii care au jucat în pelicule româneşti de succes.
Artiştii care s-au remarcat atât pe scenă, cât şi în faţa camerelor de luat vederi spun că tranziţia de la teatru la film nu este deloc uşoară, din cauza diferenţelor mari dintre cele două domenii.
„În film ţi se cere să fii foarte rafinat, discret, pentru ca scenele să fie naturale şi credibile. În schimb, în teatru se pune accent pe exagerare pentru a transmite o anume stare de spirit“, adaugă Teodor Corban, care a apărut în „A fost sau n-a fost“, „Amintiri din Epoca de Aur“ sau „California Dreamin’“.
Primul rol al lui Teodor Corban în film a fost în scurtmetrajul lui Corneliu Porumboiu „A trip to city“. „Am jucat apoi în scurt metrajul «Gherghina şi soarele», de Adrian Pocea. Chiar dacă nu a fost foarte cunoscut, filmul m-a ajutat, fiindcă Porumboiu, cu care deşi mai lucrasem, atunci m-a remarcat. Am aflat mai târziu că a scris rolul meu şi cel al lui Ion Sapdaru din «A fost sau n-a fost», pornind de la structura noastră. Am fost flatat“, povesteşte Teodor Corban.
Pelicula care i-a adus anul trecut pe actorii de la Naţionalul ieşean în centrul atenţiei a fost „Amintiri din epoca de aur“, a lui Cristian Mungiu. În rolurile principale ale primei părţi „Tovarăşi frumoasă e viaţa“ au apărut Ion Sapdaru, Teodor Corban şi Călin Chirilă, de la Teatrul Naţional Iaşi.
„Am primit un rol în «Amintiri» după ce Mungiu m-a văzut într-un spot publicitar. Reclama este un compromis, dar câteodată este bine să apari şi în astfel de materiale“, spune Călin Chirilă, care a interpretat un activist comunist.
Pentru Emil Coşeru, care a filmat de curând la serialul „Regina“ platoul de filmări seamă