Agitatia politica de la sfarsitul anului trecut nu le-a lasat romanilor ragazul aniversarii celor douazeci de ani de la caderea comunismului, acompaniat de bilantul institutiilor statului de drept intrate de atunci in functiune si care nu mai au de a face cu dictatura.
Intamplator, la inceput de an, un articol din presa straina si un interviu al directorului Serviciului de Informatii Externe ridica valul de pe Serviciile noastre secrete. "La Republica", Italia: "Romania - liderul spionajului mondial, nici Ceausescu nu avea atatia agenti 007".
Da, Romania are sapte Servicii secrete, iar media europeana este de trei. Cati oameni lucreaza in aceste servicii nu se stie. Dar se stie sigur ca Serviciul Secret in subordinea Ministerului de Interne era in 2009 "o structura labartata, la inceput avea cam 1.100 de oameni, acum are peste 3.000". Un consilier prezidential a explicat ca "exista o zona de intimitate a statului care, in toate tarile membre NATO si UE, este marcata de secret". Basm cu cocosul rosu. Statele Unite si Marea Britanie sunt tari cheie in structurile NATO si totusi Serviciile lor secrete, FBI si MI5, echivalentele SRI-ului, fac public numarul total al angajatilor si chiar al agentilor speciali, fara sa-si faca griji pentru zona lor de intimitate. Se mai stie ca patru dintre cele sapte Servicii Secrete, SRI, SIE, SPP si STS, unde cele mai mari cheltuieli sunt cu salariile, au alocari bugetare mai mari decat ministerele Afacerilor Externe, Culturii si Comunicatiilor la un loc. Asta cand, din ratiuni bugetare, ne pregatim sa concediem 16.000 de cadre didactice. S-ar parea ca agentii nostri sunt cata frunza, cata iarba. Dupa socoteala ziarului "Gandul", care a pus cap la cap cifre oficiale si oficioase, Romania are 60 de agenti de securitate la suta de mii locuitori, in vreme de britanicii au doar sase, iar americanii noua. Acum, partea plina