Cristian Preda considera ca scandalul starnit de istoricul Marius Oprea in ultimele zile nu priveste interpretarea comunismului, ci pozitia institutionala ocupata de el intr-o structura guvernamentala, mai precis la sefia Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului.
"Marius Oprea nu apara o viziune despre critica totalitarismului, ci eternizarea sa intr-un post creat de PNL pentru el", scrie europarlamentarul PD-L pe blog.
Cristian Preda afirma ca subiectul trebuie tratat din doua perspective: interpretarea comunismului si institutiile care se ocupa cu aceasta.
Oprea face ceea ce nu a vrut sa faca procuratura postcomunista
"Oprea a preferat publicarea documentelor producerii unor interpretari, respectiv a initiat o inedita arheologie a istoriei recente, facand sapaturi pentru a descoperi cadavrele celor ucisi de Securitate si partidul comunist. Aceste instrumente sunt necesare, dar nu pot exclude interpretarea, si cu atat mai putin canonul occidental al criticii totalitarismului.
Faptul ca Marius Oprea face ceea ce nu a vrut sa faca procuratura postcomunista nu ii da dreptul sa se uite de sus la Vladimir Tismaneanu, care e parte a canonului academic al interpretarii comunismului", atentioneaza Preda.
Mai mult, el il acuza pe Marius oprea ca "din motive pur politice, mai precis pentru a putea mentine baricada penelista impotriva lui Traian Basescu", cultiva prin campanii de presa "ideea ca el trebuie sa fie singurul care poate spune ceva despre comunismul romanesc".
Marius Oprea: Nu sunt bun ca sunt penelist.
Si in privinta institutiilor care se ocupa de studierea perioadei comuniste Preda are o viziune diferita de cea a istoricului brasovean.
Si Ion Iliescu a facut, tot pe bani publici, un Institut al Revolutiei
"Institutul pe care l-a condu