Premierul Emil Boc spune ca, in conformitate cu noua lege a pensiilor, nu vor avea de pierdut decat o parte din cei care au beneficiat de pensii speciale si anunta ca in trei ani toate pensiile de invaliditate ar putea fi verificate, din cauza numarului inexplicabil de pensionari anticipate.
Invitat sambata la Radio Romania Antena Satelor, premierul i-a linistit pe toti cei care nu beneficiaza in prezent de pensii speciale, explicand ca in conformitate cu noua lege unitara a pensiilor adoptata saptamana trecuta de Executiv acestia "nu pierd niciun leut la pensie".
"Pensia va scadea numai la aceia care au pensii speciale, acolo se recalculeaza toate", a declarat premierul, explicand ca in aceasta situatie se afla intre 180.000 si 200.000 de persoane si subliniind ca "in mod dramatic" nu vor scadea decat pensiile a 15% dintre acestia.
Legea spune la 58 sau 63, in realitate varsta medie de pensionare este de 54 de ani
In privinta varstei de pensionare, premierul a prezentat cateva date statistice, pentru a justifica de ce s-a decis ca in 2030 sa se egalizeze varsta de pensionare la femei si barbati.
Astfel, potrivit legilor in vigoare, in prezent varsta de pensionare este de 58 de ani si 9 luni la femei si 63 si 9 luni la barbati. Daca proiectul de lege al Guvernului va fi aprobat si de Parlament, in 2015 varsta de pensionare va fi de 60 de ani la femei si 65 de ani la barbati iar in 2030, toti angajatii se vor putea pensiona la 65 de ani.
Premierul a explicat ca desi legea are alte prevederi, "varsta reala medie de pensionare este de 54 de ani si 7 luni, din cauza pensionarilor anticipate".
"Intre 2001 si 2009 avem o crestere cu peste 50 % a pensionarilor anticipate. Stiu o persoana perfect sanatoasa care e si in carciuma si pe strada, dar are pensie de invaliditate desi ar putea munci