Sofranul, un condiment frecvent utilizat in bucataria spaniola si in cea indiana, ar putea fi folosit pentru mentinerea acuitatii vizuale si pentru prevenirea orbirii cauzate de degenerare maculara provocata de imbatranire, scrie Mediafax.
Potrivit dailymail.co.uk, studiile recente efectuate de oamenii de stiinta au relevat faptul ca sofranul inverseaza efectele cauzate de degenerescenta maculara, considerata cel mai frecvent factor de aparitie a orbirii in cazul persoanelor in varsta.
"Vederea pacientilor s-a imbunatatit dupa ce au luat pastile cu sofran", a declarat Silvia Bisti de la Universitatea din Sidyney, coordonatoarea acestui studiu.
"Atunci cand au efectuat testele oculare traditionale, de citire a unor diagrame, o parte dintre pacienti au putut sa citeasca randurile mici, din partea de jos a diagramelor, pe care nu puteau sa le vada inainte, iar alti pacienti au declarat ca au reinceput sa citeasca ziare si carti", a adaugat Silvia Bisti.
Aceasta descoperire este cu atat mai importanta cu cat numarul pacientilor suferind de degenerare maculara se va tripla pe plan mondial in urmatorii 25 de ani, din cauza fenomenului de imbatranire a populatiei.
Aceasta maladie afecteaza un sfert din totalul persoanelor de peste 60 de ani din Marea Britanie si peste jumatate din totalul persoanelor in varsta de peste 75 de ani. In prezent exista putine tratamente care sa incetineasca ritmul de evolutie a bolii si niciun tratament care sa o stopeze.
Desi vederea periferica nu este afectata, boala afecteaza vederea centrala a persoanelor in varsta, cauzand orbirea sau aparitia tulburarilor de vedere.
Sofranul a fost utilizat de multe secole de medicina traditionala in tratamentul multor afectiuni, insa studiul coordonat de Silvia Bisti este primul care a analizat efectele acestei mirodenii asupra v