Conform presei din Rusia, autorităţile din România şi din Republica Moldova au făcut „primii paşi pentru unirea celor două ţări”.
Ediţia electronică a cotidianului Nezavisimaia Gazeta, citată de Unimedia.md, anunţă că oficialii de la Bucureşti au acordat Chişinăului un ajutor financiar de 100 de milioane de euro, lichidarea sârmei ghimpate de la Prut şi intrarea în vigoare a Acordului privind micul trafic la frontieră. Sursa citată precizează că „politologii consideră că a fost început proiectul unionist, dar unirea Republicii Moldova cu România ar duce la destabilizarea Europei de Est”.
Mai citiţi şi:
Republica Moldova: Unirea cu România ar putea declanşa un război civil
EXCLUSIV Dan Dungaciu: "Simbolul românesc trebuia deturnat. Bătălia lui Voronin a fost cu simbolurile"
Inițiatorul acestui proiect este președintele interimar Mihai Ghimpu, care a propus redactarea unei noi Constituții, pentru ca votul să fie valabil de la vârsta de 16 ani. Şeful statului din Republica Moldova a mai cerut să fie menționată „limba română” în locul denumirii de „limbă moldovenească” şi trecerea la termenul de „județe” în locul „raioanelor”, mai scrie publicația rusă.
Nezavisimaia Gazeta susţine că alţi paşi pentru unirea celor două naţiuni sunt deschiderea a două posturi de televiziune româneşti – Publika TV şi Jurnal TV, predarea istoriei române în școli, dar şi majorarea până la cinci mii a numărului de bursieri moldoveni în România şi facilitarea obţinerii cetăţeniei române.
Ziarul rus mai menționează că în Republica Moldova sunt circa 15 – 20% de adepţi ai proiectului unionist, care ar provoca nemulțumiri în societate, în special în oraşul Bălți, UTA Găgăuzia şi în raionul Taraclia.
„Dacă vor fi formulate pretenții teritoriale față de Republica Moldova și Ucraina, România va avea probleme la hotarul cu Ungaria (Transilvania) şi Bulga