Copiii din Oradea, care au învins cancerul, s-au întâlnit astăzi în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Protejați Copiii și Asociația Little People. Din 1995 până în prezent, 106 cazuri au fost tratate la Spitalul de Copii din Oradea.
CITEȘTE ȘI
Medicul orădean Gabriela Miculschi este speranţa copiilor bolnavi de cancer
Portret / Ritli Ladislau, medicul care ajută copiii să învingă cancerul
Terapia suportivă este în atenția oncologilor pediatrii
La întâlnire au fost invitați peste 30 de supraviețuitori ai cancerului, din județul Bihor. Medicii oncologi Gabriela Miculschi și Ritli Ladislau, de la Spitalul de Copii au vorbit despre boala și despre lupta celor mici cu cancerul. Cei prezenți la eveniment s-au putut bucura și de un spectacol de magie oferit de Filip, clovnul Asociației Little People, și o prezentare a activității clubului Temerarii, primul club național al supraviețuitorilor de cancer.
Potrivit vicepreședintelui Little People, Katie Rizvi, asociația a fost înființată în Ungaria și ulterior a ajuns la Cluj-Napoca și București. Asociația luptă pentru ca micuții diagnosticați cu cancer să aibăm o viață mai bună și să învețe să lupte cu această boală cumplită. Voluntarii asociației, în mare parte supraviețuitori ai cancerului, încearcă să le insufle copiilor încredere și optimist, pentru a putea lupta cu boala. Voluntarii au rolul și de a-i face pe copii să se simtă mai bine în spital, pe durata tratamentului.
Asociația organizează tabere și manifestări unde cei mici sunt îndemnați să vorbească despre suferința lor. "Mulți copii refuză să vorbească despre boală. Este un mecanism de apărare. Noi încercăm să-i determinăm să fie mai deschiși, să discute despre problemele care-i macină", spune Katie Rizvi. De acest lucru se ocupă voluntarii clubului Temerarii, care este format din copii