Poliţiştii români se specializează cu experţi din Marea Britanie în combaterea traficului de persoane. Oamenii legii au început deja pregătirile cu specialiştii britanici acum câteva zile, la Braşov, în cadrul unui proiect al cărui buget depăşeşte 120 de mii de euro.
Aproape 250 de poliţişti vor participa la cursurile cei vor ajuta să depisteze posibilii traficanţi de persoane şi să-i trimită acolo unde le este locul… după gratii. Proiectul va dura şase luni şi urmăreşte în primul rând să contribuie la specializarea poliţiştilor mai ales a celor care nu au strânse legături cu fenomenul traficului de persoane. „Discutăm despre iniţierea unor module de pregătire pentru poliţiştii care fac parte din structuri ale poliţiei române care, datorită specificului profesiei lor, nu intră în contact cu aceste cazuri de trafic”, ne-a spus subcomisar Romulus Ungureanu, şef al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane. De exemplu, vizaţi vor fi agenţii poliţiei rutiere, cei de proximitate, jandarmi şi chiar lucrători din ministerul de justiţie. La pregătiri vor participa poliţişti braşoveni, dar şi din restul ţării. „Toţi poliţiştii braşoveni, pe etape, vor parcurge această etapă de training, astfel încât să ne instruim şi din această perspectivă”, a declarat comisar şef Florea Oprea (foto), inspector şef IPJ Braşov.
Anul trecut au fost depistate peste 300 de persoane traficate, mai mult de 10% fiind din Braşov. Investigatorii britanici spun că România ocupă în continuare un loc fruntaş în topul ţărilor cu cele mai multe persoane care au căzut în plasa traficanţilor. De asemenea, aceştia au mai subliniat faptul că fenomenul a înregistrat o scădere semnificativă în Marea Britanie, mai ales datorită muncii de investigaţie şi a colaborării strânse cu alte organizaţii şi instituţii. Lucru indicat şi pentru ţara noastră pentru că, spun britanicii, traficul de per