Scurt istoric
Gheeul este un aliment cu proprietati nutritive deosebite, dar si un remediu de sanatate, descris de textele Ayurvedice din vremuri stravechi. Aceasta proba a timpului este poate cel mai puternic argument asupra proprietatilor benefice ale gheeului. La noi, mai este cunoscut si sub numele de unt clarificat.
Atunci cand este preparat corect, poate fi pastrat la temperatura camerei timp de ani de zile, fara a se altera: nu mucegaieste, nu rancezeste, nu se produc alte degradari. In plus, pe masura trecerii timpului, anumite proprietati devin mai puternice (de exemplu, pentru afectiuni ale sistemului nervos, afectiuni ORL).
Se poate folosi ca aliment, in locul untului obisnuit, avand calitati net superioare acestuia. De asemenea, pentru proprietatile sale terapeutice, are si valoare de medicament, medicul introducandu-l in anumite protocoale terapeutice.
Proprietati medicale
Cateva dintre proprietatile sale benefice: hraneste toate tesuturile si organele, creste vigoarea organismului, este intineritor, antioxidant, antitoxic, este bun pentru memorie, pentru ochi (atat in administrare interna cat si externa), pentru persoanele slabite, in unele afectiuni psihice (ex.: iritabilitate), inmoaie si infrumuseteaza pielea, lubrifiaza mucoasele si face vocea mai buna, ajuta la scaderea colesterolului (persoanele cu afectiuni cardiace pot consuma intre 2 si 4 linguri pe zi, beneficiind de proprietatile sale curative). Este recomandat pentru toate varstele, atat copiilor, cat si batranilor, da gust placut alimentelor in care se adauga.
Pentru folosinta curenta ca aliment, are si alte avantaje practice: 1. Nu necesita pastrare la frigider, asadar poate fi chiar luat in bagaje in calatorii; in acest sens, trebuie doar sa fie pus in borcan, cu capac bine inchis, intrucat devine moale sau chiar fluid, daca temperatura amb